• Camping nabij het IJsselmeer
  • Groene omgeving
  • Onthaasten en genieten
  • 9.1 op Zoover

Check beschikbaarheid & Boek direct

Van: Tot:
Welgelegen Workum2018-05-28T12:58:38+02:00

Je bent te gast bij Cobie Harkema, Ryan en Ian
op Welgelegen Workum, Friesland.

Cobie, Ryan en Ian
Vooraanzicht Boerderij Welgelegen
Zijaanzicht plus vlag Welgelegen Workum
Sfeerfoto binnen
Sfeerfoto binnen
Sfeerfoto buiten

Gastvrouw Cobie Harkema runt al bijna 25 jaar haar accommodatie Welgelegen Workum, waar er op diverse manieren geslapen kan worden. Ze heeft haar stijl en sfeer in alles door laten druppelen waardoor haar gasten zich voor een poosje wanen in een geheel andere wereld.

Welgelegen Workum wordt, toen het nog een originele stolpboerderij was, sinds 1991 door Cobie bewoond. In die periode werd de boerderij gebruikt voor de veehandel en in het voorjaar voor de schapen om te lammeren.

In 1992 ontstond er een kleine ‘mini-camping’ bij Welgelegen met maximaal vijf kampeerplekken. Dit is in de loop der jaren uitgebreid naar 25 toeristische plaatsen en er werden trekkers- en vakantiehutten gebouwd. In de jaren 2005/2006 is de boerderij omgebouwd tot Bed and Breakfast. Een groot deel van de bestaande schuur is toen verdwenen. De oude muren van de stolpboerderij zijn blijven staan, om zo de oorsprong van het geheel te laten bestaan. Het was voor Cobie en haar familie een grote klus om tot dit prachtige eindresultaat te komen. Het resultaat is meer dan boven verwachting geworden. De vele harde arbeid en de liefde voor de details is in alles terug te vinden.

Veel oude details van de boerderij zijn bewaard gebleven of weer in ere hersteld. Een mooi voorbeeld hiervan is de eetzaal met zijn prachtige plafond in art Deco stijl, welke door eigenaresse Cobie eigenhandig weer beschilderd werd in deze oude stijl. Als gast kunt u in deze eetzaal de prachtige beschilderingen bewonderen. Het is vaak de start van bijzondere gesprekken en verhalen die loskomen.

De prachtige patio achter de boerderij is een waar beschut paradijs met overal zithoekjes en sfeerelementen. Voorheen stond hier de oude schuur die op instorten stond. De muren staan er nog steeds, compleet met de oude stalraampjes en elementen. Midden in de patio, nabij de vijverpartij, heeft Cobie met haar creativiteit zelf een steenoven gebouwd van leem. Doordat deze oven een aantal uur nodig heeft om op te warmen is het niet echt praktisch om hier de pizza’s voor haar gasten in te bakken, wat ooit haar intentie was. In de keuken staat nu een praktische steenoven waarin ze met liefde de verse pizza’s afbakt.

Voorliefde voor gebruikte spullen met een verhaal

Cobie heeft een voorliefde voor spullen met een verleden die een verhaal vertellen. Door de jaren heen heeft ze veel verzameld bij kringloopwinkels, markten en kreeg schenkingen van vrienden en kennissen. Het opknappen, veranderen en een metamorfose geven is iets wat Cobie elke keer blij maakt. Ze ziet het ook als een duurzame liefde voor het hergebruiken van bestaande materialen. Je vindt haar gevoel voor styling en haar liefde voor planten en bloemen ook overal terug. De pipowagens die ze met haar familie zelf heeft gebouwd en ingericht dragen haar stijl en creativiteit. Ze zijn elk in een andere sfeer en thema vormgegeven. Zo hebben de diverse Bed en Breakfast kamers ook elk hun eigen stijl en sfeer gekregen. De gasten willen het liefst bij elkaar op de kamers kijken om de andere sferen mee te maken. Je raakt niet uitgekeken. Elk hoekje heeft de aandacht van Cobie gekregen.

Duurzaam is een trend geworden op Welgelegen Workum

Het was ooit als uitdaging begonnen, om haar benodigde spullen zoveel mogelijk tweedehands te vinden tijdens de verbouwing van de boerderij. Hierbij ontdekte ze hoeveel vreugde het haar bracht, samen met de verhalen en eigenheid van de diverse spullen. Nu voert ze duurzaamheid door in het gebruik van zonne-energie, zonneboilers, ledverlichting, bewegingsmelders, gescheiden afval etc.

Ecologisch natuur zwembad

Als extra verwennerij voor de gasten van Welgelegen is er begin 2016 een ecologisch natuur zwembad aangelegd. Het water wordt gezuiverd door vulkaanstenen en planten met een eigen biotoop. De kennis die Cobie heeft van de natuur is terug te vinden in dit ontwerp en benadrukt haar intentie om duurzaam te ondernemen op haar accommodatie.

Cobie heeft als vooruitstrevend doel om een geheel zelfvoorzienende accommodatie te creëren. Zo kan ze haar passie met haar gasten delen, waarvan inmiddels de meeste vaste gasten zijn geworden.

Al bijna 25 jaar lang runt gastvrouw Cobie haar accommodatie Welgelegen en ontvangt ze met haar energieke persoonlijkheid ook jou graag als gast. Samen met haar twee zonen Ryan en Ian heet ze je van harte welkom.

Sinds 2016 is ook haar broer in dienst genomen ter ondersteuning van de diverse activiteiten rondom de camping en Bed en Breakfast.

Want één ding staat vast: Cobie wil haar gasten een warm welkom en verblijf aanbieden in een ontspannen en vrijblijvende sfeer.

Welgelegen heet u van harte welkom!

Bewaren